|
|
|
Kyrkomötet
Motion 2007:57
av Eva Hallström
|
|
|
Nationellt klimat-, energi- och etikprogram
|
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avsätta 2 miljoner kronor varje år under planeringsperioden 2008–2010 till att medfinansiera ett nationellt klimat-, energi- och etikprogram för Svenska kyrkan.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att i samarbete med etik & energi utforma och utveckla ett nationellt klimat-, energi och etikprogram utifrån det program som redan används ute i landet.
3. Kyrkomötet beslutar uppdra till Kyrkostyrelsen att ta fram en energiomställningsplan.
4. Kyrkomötet beslutar att medel till ett nationellt klimat-, energi- och etikprogram tas från kyrkobyggnadsbidrag.
5. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utreda möjligheter att sprida kunskaperna inom detta program även till internationell nivå.
Motivering
Vi inom Svenska kyrkan har blivit mer medvetna om klimatet och vår användning av energi. Det behövs ett gemensamt utvecklingsarbete för att klimat- och livsstilsomställa våra församlingar utifrån en grundläggande dialog.
Ett nationellt klimat-, energi- och etikprogram skulle vara det stöd som behövs för att få till stånd en energiomställning av Svenska kyrkans ca 20 000 byggnader, varav ca 3 500 kyrkor. Tidigare framtagna uträkningar har visat att det finns en möjlig besparingspotential på mellan 500 och 700 miljoner per år.
Det är då viktigt att Svenska kyrkan riks lägger upp en medfinansieringsplan för att klimat- och energiomställa landets församlingar utifrån det program som redan används ute i landet i samverkan med den ideella samarbetsorganisationen etik & energi.
Snart är det 60 kyrkliga samfälligheter och sju stift som samverkar i etik & energi om ett offensivt klimat-, energi- och etikprogram. Samarbetsorganisationens uppbyggnadsarbete har stöttats av Energimyndigheten, Jordbruksverket, Boverket, Västra Götalandsregionen, Region Skåne liksom Sveriges Förenade Energikontor och Sveriges Energirådgivare.
Vad är etik & energi?
♦ etik & energi är en ideell samarbetsorganisation som vuxit fram i samverkan mellan kyrkliga samfälligheter, stift, Svenska kyrkans miljövärn, energikontor, högskolor och kommunala energirådgivare m.fl.
♦ etik & energis treåriga program integrerar energiledning med ett pedagogiskt och etiskt handlingsprogram för arbetslag, alla anställda och förtroendevalda.
♦ Programmet förenar energi-etisk dialog, frivillig energideklarering, energieffektivisering, bevarande av kulturhistoriska byggnader, energisamverkan i det lokala samhället.
♦ Målet är minskade energikostnader med 30–50 procent, koldioxidutsläpp med 40–80 procent, kulturbevarande av våra kyrkor samt hållbar energisamverkan lokalt.
Kulturbevarande och hållbar energianvändning
etik & energi upptäckte med åren att de antikvariska experterna och ansvariga saknade i allmänhet kunskap när det gäller energieffektivisering eller aspekter runt hållbar energianvändning kopplat till kulturbevarande. Kopplingen till församlingarnas kärnverksamhet i form av etisk dialog runt hållbar energianvändning och kulturbyggnadsbevarande var obefintlig.
etik & energi upptäckte även med tiden att det inte fanns någon plan för den icke K-märkta kulturskatten i form av bland annat alla landets prästgårdar. Tendensen är nu kategoriskt att de på allt fler ställen säljs ut. Våra prästgårdar var under många hundra år kunskapscentrum för lokal samhällsutveckling och blev kultur och stilbildande på många plan i det svenska samhället, inte minst för den särpräglade svenska designen.
Forskning, utbildning och lokalt tillämpade ledningsverktyg
När det gäller kyrkobyggnader har prioriteringen alltför ofta legat på mycket kostsamma enskilda expert- och forskningsinsatser. Däremot saknas det handlingsprogram för att öka baskunskapen i kulturbevarandet på lokalplanet för den dagliga driften av våra kyrkor.
Forskning och utbildning kopplat till handlingsprogram för ökad lokal kompetens och tillämpade ledningsverktyg för handlingsprogram och genomförande måste i dag gå hand i hand som högsta prioritet. Här måste energi-, klimat-, miljö-, vård- och underhålls- och kulturbevarandemål gå hand i hand på ett nytt sätt.
Huvudfrågan är pedagogisk
Det finns alltså utifrån etik & energis erfarenheter behov av nya pedagogiska och organisatoriska strategier, integrerat med forskning och utbildning för ett långsiktigt hållbart bevarandearbete. I etik & energi samarbetas det offensivt på att utifrån lokala praktiska, gemensamma erfarenheter utveckla och integrera dessa strategier med församlingarnas samlade etiska dialog och arbete för de nationella miljömålen.
Nulägesbeskrivning av etik & energi
Efter snart 16 års arbete för målet att få till stånd ett fungerande program för församlingarnas omställning till hållbar energianvändning kopplat till kulturbyggnadsbevarande, verkar det som etik & energi har funnit vägen. Programmet involverar alla förtroendevalda och alla anställda – i många fall även den lokala bygden/orten. Det är alltifrån de större samfälligheterna som Malmö och Helsingborg till små landsbygdspastorat som Högsäter i Dalsland eller i glesbygd som Ytterhogdal i Härnösands stift. Projektets genomslag börjar nu bli massivt. Karlstad stift kommer att erbjuda programmet för samtliga sina samfälligheter i Värmland och Dalsland.
I de stift etik & energi startat upp skapas arbetsgrupper som är genomförare av programmet regionalt Även kompetensgrupper bildas där länsmuseum, stiftsantikvarie (ibland länsantikvarie), energikontor, församlingsförbund, stiftshandläggare, studieförbund och drivande personer, kompetenta personer i pastorat och samfälligheter m.fl. deltar.
Erfarenheter visar att energieffektiviseringspotentialen i dagsläget är mellan 40 och 60 procent. Potentialerna för minskningen av oljeförbrukningen är 90 procent. Potentialerna för minskade koldioxidutsläpp är mellan 50 och 90 procent. Utifrån dessa potentialer är aktiviteterna nationellt sett skrämmande och ohållbart låga. Detta beror på brist på handlingsprogram och samlade insatser som inte är alltför komplicerade.
14 försökssamfälligheter i Västra Götalands län före respektive efter potentiell energiomställning – etik & energi

Kulturbevarande Närvärme för kyrkor och lokalsamhällen
I syd- och mellansverige har etik & energi-samarbetet lett till utredning för ca 25 närvärmecentraler som kopplar t.ex. kyrkobyggnader, övriga församlings- och kyrkogårdsbyggnader, skola, jordbruk och kringliggande lokala fastigheter. Av dessa är i dag 10 anläggningar byggda som en direkt följd av programmet.
Arbetet har i praktiken lett till att landets kyrkliga samfälligheter och pastorat i samverkan med lokala jordbrukare är en av de starkaste processerna för lokala närvärmesamarbeten i syd- och mellansverige. Projektet har lett till ett kraftigt ökat intresse i hela landet. Intresset i fyra stift har utretts i en enkätunderökning vi genomfört. Runt 45 procent av pastoraten har stort intresse för att utreda gemensamma närvärmelösningar med utgångspunkt i kyrkornas basvärmebehov.
Utbildningspotentialerna för kyrkobyggnadsansvar
Norska kyrkans arbetsgivarorganisation, som etik & energi samarbetar nära med sedan tre år, visade dessutom att rätt inomhusklimat kopplat till energieffektiviserande åtgärder sparade ca 130 000 norska kronor i minskade underhållskostnader per kyrka. Enbart genom att utbilda vaktmästarna i energieffektivisering låg besparingarna på ca 25 procent.
Sunne den 22 juni 2007
Eva Hallström (mp)   
|